Сам собі Мандрівник

Якщо бажаєш, щоб вийшло добре - зроби Сам

Пам'ятки Волинської області. Зимне. Святогірський Успенський монастир

 

У цьому монастирі зберігається одна з найсвятіших легендарних православних святинь – сімейний образ Божої Матері, яким Великого Князя Київського Володимира Святославовича благословив у 988 році на шлюб з грецькою царівною Анною Константинопольський патріарх Миколай II Хрисоверг. З тих пір ця ікона протягом тисячоліття є покровителькою монастиря.

Пам'ятки Волинської області. Луцьк. Художній музей

Художній музей у Луцьку, розташований в колишньому Будинку повітової канцелярії і шляхетських судів, збудованому 1789 року на руїнах княжого палацу Луцького замку, відкрив свої двері для глядачів у 1973 році. Експоновані тут роботи демонструють художню стилістику і своєрідність європейських художніх шкіл, знайомлять з основними мистецькими жанрами і стилями.

Пам'ятки Волинської області. Луцьк. Замок Любарта

В’їзна вежа цього замку прикрашає зворотній бік однієї з банкнот найгарнішої валюти світу 2008 року за версією представників комісії з естетики швейцарського Міжнародного Фінансового Банку (IFB). У цьому замку в 1429 році відбувся зїзд європейських монархів, на якому вирішувалися важливі державні питання. Напевне, в поганенький замок короновані особи не приїхали б. Свого часу побудова цього замку сприяла перенесенню столиці волинських земель з Володимира, коли той загарбали поляки, до Луцька.

Пам'ятки Рівненської області. Тараканівський форт

Ці укріплення атакували ті, хто їх побудував та мав захищати, а захищали ті, проти кого вони були побудовані. В ньому інженери втілили фортифікаційні знання та технології, здобуті під час Кримської війни середини ХІХ століття. На початку ХХ століття форт у Тараканові був надзвичайно могутньою і функціональною спорудою. Три надземні й чотири підземні поверхи, електрика і телефон, 3 роти гарнізону і 50 потужних гармат — неприступна фортеця.

Пам'ятки Рівненської області. Городоцький жіночий монастир

 

Цей монастир на Рівненщині свого часу був резиденцією православних єпископів України, тут навіть у 1628 році, коли в церковному житті України точилася запекла боротьба між католиками та православними, коли активно впроваджулася повзуча католизація шляхом створення уніатської греко-католицької церкви,  відбувся Собор вищого православного духовенства України.

Пам'ятки Рівненської області. Дубно. Замок князів Острозьких

 

Цей замок є однією з найдавніших споруд міста Дубна, його кілька разів штурмували, але жодного разу штурмом не взяли. А найдовше замок використовували як архів. Князі Острозькі, Заславські, Любомирські, Конєцпольські та менші пани з околиць Дубна тримали тут свої документи та цінні папери. Цікаві папери були, якщо для їхньої охорони були потрібні 270 озброєних захисників.