Сам собі Мандрівник

Якщо бажаєш, щоб вийшло добре - зроби Сам

Пам'ятки Чернігова. Троїцько-Іллінський монастир

 

Побудова цього величного комплексу стала можливою й тому, що Троїцько-Іллінський монастир був великим феодальним господарством, якому в середині ХVІІІ століття належало майже 10 тисяч кріпаків, 24 села, 30 вітряків, 31 завод, в т. ч. цегельні. Троїцький монастир був з’єднаний з Іллінським «галереею, устроєнною на кам’яних арках і столбах».

Пам'ятки Чернігова. Іллінська церква та Антонієві печери

Колись на цьому місці існувало капище Перуна, який уособлював у народній уяві стихію грози. Пізніше тут збудували храм в ім`я пророка Іллі. Спершу церква виконувала функції хрещальні і була мініатюрних розмірів з однією банею. Літописні джерела не згадують часу зведення церкви, а тому серед дослідників не має єдиної точки зору на час її заснування. Зліва від церкви знаходиться вхід до найціннішої пам'ятки Чернігова – Антонієвих печер.

Пам'ятки Чернігівської області. Тростянецький дендропарк

Якщо ви здійснюєте подорож Чернігівською областю, серед безлічі цікавих місць не проминіть цю визначну пам’ятку паркового мистецтва, адже стільки душі, скільки вкладено в цей дендропарк його творцем, мабуть, не вкладено в жодне інше творіння.

Отже, державний дендрологічний парк «Тростянець» - визначна пам'ятка садово-паркової архітектури середини ХІХ століття, створена завдяки зусиллям і коштом Івана Михайловича Скоропадського.

Пам'ятки Чернігівської області. Качанівка, палац Тарновських

Назва села, де розташована садиба, походить від прізвища придворного співака Федора Івановича Качанівського, що володів цими землями ще в 40-і роки XVIII століття. Садиба була заснована як одна із резиденцій президента Малоросійської колегії та генерал-губернатора Малоросії графа Рум'янцева-Задунайського в 70-ті роки XVIII століття. Проект в стилі романтизму розробив архітектор Карл Бланк, а втілив його в життя український зодчий Максим Мосципанов, звівши розкішний палац та спланувавши при ньому парк.

Пам'ятки Чернігівської області. Густинський монастир

 

Спочатку цей монастир знаходився на острові на річці Удай, зарослі лісу на якому були такі густі, що острів так і називали – Густиня. Від назви острова пішла назва монастиря. Першими ченцями монастиря були, як правило, козаки в літах, котрі не могли вже вести занадто активне козацьке життя та бажали спокійної старості. А цілюще повітря та джерельна вода у монастирі продовжували цю старість.

Пам'ятки Чернігова. Комплекс Чернігівського кремля

 

У стародавніх містах Русі Дитинцем або Кремлем називалася внутрішня, найбільш укріплена частина. Назва цієї частини міста, скоріш за все, походить від того поняття що усе місто виросло з цієї «дитячої» частини, котра «відоКремлена» від іншого міста і найбільш захищена. Це був політико-адміністративний центр, внутрішнє місто, де знаходилися княжий двір, військова залога, мешкали бояри та духовна влада.