Сам собі Мандрівник

Якщо бажаєш, щоб вийшло добре - зроби Сам

Далмація

Країна тисячі островів

Далма́ція — історична область на північному заході Балканського півострова, на узбережжі Адріатичного моря. Розташована між островом Раб (Хорватія) на північному заході і затокою Котор (Чорногорія) на південному сході.

Назва Далмація походить від імені іллірійського племені далматів які жили в східній частині Адріатичного узбережжя в І тисячолітті до н.е. Вона була частиною Іллірійського королівства між IV сторіччям до н.е. і Іллірійськими війнами (220, 168 роки до н.е.), коли Римська республіка встановила свій протекторат на південь від річки Неретви. Назва «Далмація» вживалась вірогідно з другої половини II століття і безперечно з першої половини I століття до н.е., межами були річки Крка и Неретва. Вони поступово були включені в римські володіння до заснування римської провінції Іллірик у 32-27 роках до н.е. Потім було безліч різних завоювань та переходів «з рук в руки», в результаті яких частина історичної Далмаціі (узбережжя) стала однією з провінцій сучасної Хорватії.

Береги Далмації та її тисячу островів омиває тепле Адріатичне море. Найбільші річки Далмації - Неретва, Цетіна, Крка. На території Далмації знаходяться чотири Національних парки (Корнати, Паклениця, Крка і Млет), три природних парки (Велебіт, Телашчиця і Біоково), а також спеціалізовані заповідники. Під охороною ЮНЕСКО у Далмації знаходяться Палац Діоклетіана в Спліті, місто Дубровник, собор Св. Якова в Шибенику та історичний центр міста Трогир.

Далмація - один з головних курортних районів Хорватії. Тут м'який клімат, 285 сонячних днів у році, а морська вода, завдяки винятковій чистоті і високому вмісту йоду, солей та інших елементів, має цілющі властивості. Ще один важливий плюс - у Далмації розташовані кращі пляжі материкової Хорватії. Тут незрівнянні соснові ліси спускаються часом прямо до крайки води, піщані і галькові пляжі тягнуться на десятки кілометрів, що перериваються тільки скелястими виступами, котрі утворюють затишні відокремлені затоки і бухти, захищені і від вітрів, і від сторонніх очей. Місцеві курорти, через свій м'який клімат, дуже привабливі для відпочинку з дітьми. Найпривабливішою для туристів частиною Далмації є Макарська Рів'єра, відрізок узбережжя завдовжки кілька десятків кілометрів. Саме тут, біля основи гірського масиву Біоково знаходяться найкращі пляжі Хорватії і найпопулярніші її курорти: Брела, Макарська, Тупечі. «Блакитного прапора» - престижної міжнародної премії, що присуджується кращим пляжам світу, не раз були удостоєні пляжі саме Середньої Далмації.

Південна Далмація - край гір і островів. Тут на півострові Пельешац вирощують кращих в Далмації устриць і виробляють знамениті вина Хорватії - «Дингач», «Поступ» і «Мальвазія». Пляжі в цьому регіоні галькові, скелясті і бетонні, а на островах в районі Дубровника - піщані.

Численні курорти Далмації - як маленькі селища, так і міста - майже всі мають давню історію, що надає їм особливого колориту. Перебуваючи в містах Далмації відчувається, що незважаючи на те, що тут кожен камінь просочений історією, це живі міста! Тут так само, як і багато століть тому, живуть люди. За старими кам’яними стінами приховані цілком сучасні житла хорватів. На черепичному даху не рідкість сучасна антена у вигляді тарілки, а над дубовими дверима входу - кондиціонер. Історія і сучасність - все поруч!

Кухня Далмації - «правильна», здорова і смачна. Вона використовує легку термічну обробку на грилі або у воді, багато риби, оливкової олії, овочів і різноманітних трав, що ростуть на узбережжі. З м'ясних страв - ягнятина, далматинський гуляш з галушками. Риба і морепродукти найчастіше потрапляють до Хорватії з Адріатичного моря. Найбільш поширений морський карась, барабулька, морський язик і сонячник. Зустрічаються і деякі види молюсків (восьминоги, кальмари), а також мідії, устриці, креветки, краби і лобстери. Найчастіше їжа готується дуже швидко, на оливковій олії, приправляється запашними травами і часником. Сервіровка страв вельми проста. Багато кулінарних традицій цих місць схожі з італійськими звичаями.

Кращі червоні вина в Далмації: Каштелет, Плавац, Дінгач. Кращі білі вина Далмації: Поступ, Пошип. Відоме десертне вино в Далмації - Парчі. Цікаві лікери в Далміціі: ялівцевий Пелінковац і вишневий Мараскіно.

Винна Далмація ділиться на три субрегіони: Північну Далмацію, Центральну і Південну Далмації і Далматинську Загору. У Північній Далмації, за винятком Прімоштен, виноградники віддалені від берега, тому вино тут більш свіже і живе, ніж у Південній Далмації, і не піддається впливу континентального клімату, характерного, в свою чергу, для Далматинської Загори. Центральна і Південна Далмації - типові середземноморські регіони і майже всі сорти, які там вирощуються, є автохтонними. В силу багатовікової адаптації виноградників до зміни клімату і грунту кращі результати досягаються вирощуванням на сонячних схилах з боку моря. У північній Далмації дуже добре влаштувалися червоні сорти з долини Рони - Сіра і Гренаш - вирощувані в тих же умовах, що і на батьківщині. Крім того, поширений також автохтонний сорт Плавіна. Серед білих сортів винограду найвідоміші - автохтонні сорти Дебіт і Мараштіна. В глибині Далмації, особливо в місці Імотскі поле, переважає білий автохтонний сорт Куюнджуша, з якого виходить м'яке і ніжне вино і на який припадає до 90 відсотків від загального обсягу виробництва. У прибережній смузі найкраще ростуть чорний Плавац Малі, Бабич і, віднедавна, Црленак. Білі сорти знайшли свій дім на острові Корчула, де виробляються одні з кращих білих вин Хорватії. Серед найвідоміших - Пошип.