Чеські вина
Якщо чеське пиво завоювало неабияку популярність, то чеські вина перебувають дещо в тіні свого знаменитого напою-земляка. Проте, виноробство у Чехії, за переказами, існує з ХІ століття, а на початку XVII століття, коли виноробство у Чехіїі перебувало у розквіті, площа виноградників сягала 35000 гектарів. Нині під виноградарство у Чехії задіяно близько 20000 гектарів, здебільшого у Моравії.
Південь цього регіону славиться поєднанням м’якого клімату та вапнякових грунтів, тут прекрасно визріває не тільки виноград, але і персики, абрикоси, груші, сливи – фрукти, з яких роблять чудові фруктові горілочки – сливовиці, грушовки, виновиці.
Найбільшого поштовху розвитку виноробства в Богемії надав імператор Карл IV. За його наказом під виноградники були облаштовані усі підходящі пагорби королівства, а для поліпшення асортименту вин були ввезені нові сорти винограду з Франції. Крім цього, власники виноградників на 12 років звільнявся від сплати податків, а будь-яке пошкодження виноградника суворо каралося аж до страти. Таке от підтримання національного виробника. Суворе та справедливе! Проте, після входження Чехії до Австрійсько-Угорської монархії, закони Карла IV були скасовані, ринок заполонили вина з Південної Європи. Чеське виноробство поступово занепадало.
Нині у Чехії виноробство розвинене у двох субрегіонах – південній Моравії та поблизу міста Мельник, дещо північніше від Праги. У Моравії є чотири основні виноробні субрегіони - Зноємський, Велкопавловицький, Мікуловський та Словацький. Зноємський субрегіон – місце виробництва, перш за все, білих ароматних вин, серед яких найвідомішим сортом є Вельтлінське зелене (Veltlínské zelené). Велкопавловицький субрегіон (навколо містечка Велке Біловіце), завдяки глинистим грунтам, можна назвати серцем чеських червоних вин. Найбільш поширеними сортами є Сватовавржинецьке (Svatovavřinecké) і Франковка (Frankovka). Микуловський субрегіон є найбільшим за площею виноробним регіоном в Чеській Республіці. На території Валтіцького замку розташовується найбільший чеський виноробний центр. Словацький субрегіон розташований навколо міста Угерське Градіште. Це найпівнічніша область вирощування винограду в Моравії. Головними сортами є Рислінг рейнський (Ryzlink rýnský), Руландське біле (Rulandské bílé) і Руландське сіре (Rulandské šedé).
Область на північ від Праги належить до найбільш північних регіонів європейського виноградарства. В даний час найбільше виноградників розташовано в околицях міст Мельник, Літомержіце і Мост. Виноградники в цьому субрегіоні розташовані тільки на охоронюваних південних схилах навколо річок Влтава, Лабе, Огрже і Бероунка. У XVI столітті мельницькі червоні вина дуже цінувалися, найвідомішим було Руландське синє (Rulandské modré) завдяки своєму приємному смаку. Але час плинув, і нині на більшій частині виноградників вирощується Мюллер Тургау (Müller Thurgau).
Основні сорти винограду, що вирощуються у Чехії для виробництва вин.
Червоні сорти.
Святовавржинецьке (Svatovavřinecké) або Сант Лаурент (Saint Laurent). Грона цього винограду починають дозрівати до свята Святого Лаврентія (sv. Vavřinec) - 10-го серпня, внаслідок чого сорт і отримав свою назву. У Чехії Святовавржинецький сорт почав культивуватися на початку ХХ століття. Нині це найпоширеніший сорт у Чехії, де за площею виноградників займає перше місце серед червоних сортів винограду і четверте серед усіх сортів винограду в цілому. Вино має темно-гранатовий колір, а дещо підвищений вміст кислот і досить висока терпкість надають вину аромат вишні, а іноді й чорної смородини. У міру дозрівання в пляшках характер вина змінюється від агресивного до оксамитового. Святовавржинецьке вино чудово поєднується з темним м'ясом, м'ясом свійської птиці та дичиною, з сирами, і макаронними виробами.
Франковка (Frankovka) або Блауфранкіш (Blaufränkisch). Це дуже старий сорт, який, за деякими даними, має німецьке походження, а інші джерела називають батьківщиною Франковки Австрію. Вирощується переважно в центрально-європейських виноробних областях. Франковка є пізнім сортом, тому в Чехії вирощується тільки в Моравії. Вина з Франковки можуть мати як світло, так і темно-рубіновий колір з фіолетовим відтінком. У молодому вині є трав'яний аромат, який у міру дозрівання вина змінюється на ожиновий. Молоде вино має досить терпкий смак. Кислотність Франковки завжди вища, ніж у інших червоних вин, тому через цю особливість виробники якісного вина змушені істотно знижувати врожайність шляхом відбору грон і збільшенням терміну бродіння сусла. Вино прекрасно поєднується з дичиною, темним м'ясом, м'ясом птиці, сирами з цвіллю і макаронними виробами.
Каберне Совіньон (Cabernet Sauvignon). Сорт веде свою історію з часів Римської Імперії. З середини XVI століття, завдяки кардиналу Рішельє, був поширений на території Франції, у районі Бордо. З другої половини ХХ століття став наймоднішим у світі сортом червоного вина. У Чехії через своє пізнє дозрівання широко не розвинений і займає близько 1,5% виноградників. Повні, ароматні вина дуже добре поєднуються з м'ясними стравами (особливо печеня з баранини), біфштексами, м'ясом індички або стравами з пряними соусами.
Руландське синє (Rulandské modré), або Піно Нуар (Pinot Noir). Цей сорт був завезений з Франції до Чехії під час правління Карла IV. За переказами, він подарував перші саджанці цього сорту винним купцям міста Мельник за їх допомогу в боротьбі з розбійниками на річці Лабі. Вина з Руландського Синього можна подавати без закусок, однак вони прекрасно поєднуються з м'ясом, дичиною і сирами.
Синій Португал (Modrý Portugal) або Блауер Португізер (Blauer Portigieser). За переказами, в 1772 році граф Де Фрайс запросив до свого замку Бад Вослау у Відні кілька виноробів з околиць і передав їм зв'язку виноградної лози, яку отримав зі свого португальського торгового агенства в Опорто. Вже через кілька років сорт Синій Португал займав дві третини площ виноградників в околиці і місцеві жителі стали називати його Веслауер. Поступово сорт поширився по всій території Австро-Угорської імперії. Молоді вина з Синього Португала мають приємний, тонкий квітковий аромат, при дозріванні вина з'являється букет з тонами свіжого сіна. Смак вина легкий, з невеликим вмістом танінів, гармонійний. Через свою нейтральність поєднується з величезною кількістю страв. Найбільш добре підходить до холодних м'ясних страв, сирів, страв з м'яса свійської птиці та макаронних виробів. Сорт Синій Португал в Чехії використовується для приготування аналога французького божоле. У Чехії ці вина звуться «Мартинське вино», тому що з'являються у продажу 11 листопада – на свято св. Мартина.
Цвайглтребе (Zweigeltrebe). Цей сорт є молодим - він з'явився в 1922 році в результаті схрещування Святовавржинецького і Франковки. Його вивів керівник виноробної школи Клостернеубурга в Австрії доктор Цвейгельт. У Чеській Республіці сорт з'явився в 60-ті роки ХХ століття. Вина мають темно-гранатовий колір з фіолетовим відтінком. Смак вина - фруктовий, пряний, часто нагадує ягідний. У міру дозрівання Цвайглтребе стає тонким і м'яким, не втрачаючи при цьому достатнього змісту танинів і міцності. Цвайглтребе прекрасно поєднується з різними м'ясними стравами, твердими сирами і макаронними виробами.
Білі сорти.
Вельтлінське зелене (Veltlínské zelené) або Грюнер Вельтлінер (Grüner Veltliner). Сорт, напевно, поширився з Австрії, де займає чверть площі всіх виноградників. Інші джерела називають батьківщиною Вельтлінського зеленого долину Валтеліно в північній Італії. У Моравії Вельтлінське зелене займає близько 15% виноградників, це найпоширеніший сорт у Чеській Республіці. Вино має зелено-жовтий колір. Якщо виноград був вирощений на щільному, глинистому ґрунті, то вино має аромат квітів липи. Гіркий мигдальний присмак має вино, вироблене з винограду, вирощеного на кам'янистих грунтах. Якщо ж виноград вирощувався на лесових грунтах, то вино має пряний, з переходом в перцевий, смак. По мірі дозрівання в пляшках, вино набуває мигдальних відтінків. Вельтлінське зелене використовується для купажування, у виробництві марочних вин (включаючи архівні), а також в якості сировини для виробництва ігристих вин. Вино прекрасно поєднується з яловичиною, свининою і морською рибою.
Мюллер-Тургау (Müller Thurgau). Сорт виведений німецьким селекціонером Мюллером з Тургау в 1882 році. За 120 років свого існування сорт досяг великого поширення у всіх північних виноробних областях Європи. Мюллер-Тургау в Чехії є найпоширенішим сортом винограду і займає близько 15% площ виноградників. Вино чудово поєднується з м'ясними та рибними стравами, сирами, закусками і овочевими супами.
Нойбурзьке (Neuburské). Цей сорт має австрійське походження, де вирощується під назвою Нойбургер (Neuburger). Колір Нойбурзьких вин варіюється від світло - жовтого до золотистого (у найякісніших вин). Молоді вина мають тонкий горіховий аромат. Якість вина змінюється по мірі витримки, вища якість досягається шляхом витримування вина в пляшках. Витримані вина – повні, екстрактивні, мають гармонійний смак з помірним вмістом кислоти. Для них характерний інтенсивний фруктовий букет, ноти, а також деяка в'язкість і бархатистість смаку. Нойбурзьке вино прекрасно поєднується зі смаженим або печеним м'ясом домашньої птиці, печінковим паштетом, сирами і ковбасами.
Рислінг Влашський (Ryzlink vlašský) або Вельшрислінг (Welschriesling). У Чехії Рислінг Влашський почали вирощувати з 20-х років ХХ століття і тільки в Моравії, де зараз займає близько 10% площ виноградників. Вина відрізняються великим вмістом кислот. Вина сорту Рислінг Влашський включають в себе цілий спектр білих вин, починаючи з м'яких, простих вин до делікатних, медових з ароматом родзинок, цитрусовими тонами. Вина з винограду пізнього збору - гармонійні, з невеликим надлишком цукру. Колір вина жовто-зелений. У молодих вин переважають фруктові тони смородини, іноді агрусу. В процесі витримки вина набувають букету з ароматом лугових квітів, який поєднується з пікантною кислинкою. Найкраще вживати з овочевими стравами і супами, сирами, стравами з риби і паштетами.
Рислінг Рейнський (Ryzlink Rýnský). Перша документальна згадка про цей сорт зустрічається в Німеччині в 1435 році. Проте до XVIII століття цей сорт не був популярний. Чудові властивості Рислінгу Рейнського не були помічені через те, що грона цього пізнього сорту збиралися разом з іншими сортами занадто рано. Але випадок допоміг розкрити потенціал цього сорту. Це сталося в 1775 році, коли гонець від настоятеля ордену бенедиктинців з великим запізненням привіз в монастир Йоганнесбергу дозвіл на збір винограду. Ченці терпляче чекали цього дозволу, незважаючи на те, що більша частина винограду покрилася цвіллю. При зборі врожаю підгнилі грона складалися окремо. Що спонукало ченців з цих грон зробити вино, наразі, не відомо. Проте їх здивування було безмежним, коли з підгнилого винограду, покритого, як потім виявилося, благородною цвіллю вийшло чудове вино.
Нині Рислінг Рейнський вирощується в усьому світі, і є одним з кращих сортів винограду для виробництва білого вина. Крім того, це сорт, що ідеально підходить для вирощування в північних виноробних регіонах. Рислінг Рейнський відрізняється широким спектром ароматів від фруктових тонів – персик, зелене яблуко, цитрусові, а у м'яких вин - тони абрикоса або ананаса, до пряних, землистих і димних ароматів. При дозріванні вина в букеті з'являються медові, мигдальні і тони ізюму. Якісні вина Ріслінга Рейнського добре підходять до легких страв з домашньої птиці, а також до холодних закусок і телятини. Вина пізнього збору підходять до рибних страв з форелі. Солодкі вина добре супроводжують десерти.
Руландське біле (Rulandské bílé) або Піно Блан (Pinot blanc). Сорт Піно Блан виник в результаті мутації сорту Піно Нуар (Pinot Noir). У Чехії, найімовірніше, сорт з'явився під час правління Карла IV, і на сьогоднішній день займає близько 5% площ всіх виноградників. Ці вина належать до класичних білих вин світло-жовтого чи зелено-жовтого кольору, елегантні, гармонійні, повні, багаті екстрактивними речовинами. При регульованому бродінні у вині залишаються тонкі квіткові аромати. При дозріванні вина у пляшках стають більш повними і в'язкими, їх колір набуває великої виразності, а початковий, свіжий аромат змінюється ароматом груші, персика, лісового горіха, мигдалю. Вина Руландського Білого добре поєднуються копченою рибою або м'ясом, сирами, густими супами. Атрибутивні вина з надмірним вмістом цукру добре супроводжують десерти.
Сильванське зелене (Sylvánské zelené) або Грюнер Сільванер (Grüner Silvaner). Перші згадки про нього походять з Німеччини і датуються 1665 роком. У Моравії Сильванське зелене свого часу було найпоширенішим сортом, котрий пізніше був значною мірою витіснений Нойбурзьким, який також був витіснений сортом Мюллер-Тургау. Ще в 1935 році в Чехії Сильванське зелене займало 12% площ виноградників. Нині – менше 1%. З винограду пізнього збору роблять предикатні вина, які в процесі дозрівання в пляшках стають маслянистими, гладкими і збалансованими. Вина з Сильванського зеленого відмінно підходять до страв, приготованих з кролика, домашньої птиці, телятини і прекрасно поєднуються з сирами.
Трамінер рожевий (Tramín červený). Сорт, ймовірно, італійського походження: з селища Трамін, де про нього згадано в документах XV століття. Цей сорт належить до найстаріших європейських сортів винограду, а в Чехії є найстарішим. В наш час площа поширення цього сорту серед чеських виноградників становить близько 3%. Його аромат нагадує пахощі чайної троянди, які доповнені тонами кориці, цитрусових плодів і чаю. Для вин з Трамінера характерний надмірний вміст цукру. Смак повний, екстрактивний, пряний, з низьким вмістом кислот. Це вино також характеризують як сильне, соковите - вміст алкоголю в ньому не завжди врівноважений з вмістом кислот. Трамінер належить до сортів, найбільш підходящих для виробництва десертних вин, а також вин вищих категорій якості. Охолоджений Трамінер може подаватися як аперитив. Сухий Трамінер рекомендується подавати з паштетом з гусячої печінки або копченою рибою, а солодкий Трамінер добре пасує до десертів і козячого сиру. Незвичайний смак і аромат вин з Трамінера ідеально поєднується з пряними стравами азійської кухні.
Наведемо класифікацію чеських вин.
Stolni vino, Zemske vino (столове або земське вино) — звичайні столові вина середньої якості.
Jakostni vino (якісне вино) —стандартна якість, але до нього вже пред'являються серйозні вимоги за місцем походження та сорту винограду. Є обов'язковим зазначенням області походження.
Jakostni vino s privlastkem (якісне вино з атрибутом) — це група вин без додавання бурякового цукру, з обов'язковим зазначенням області походження і селища виробництва. За зростанням рівня вмісту цукру в ній розрізняють такі види:
· Kabinetni vino (кабінетне вино) —виготовлене з винограду, зібраного в звичайний для збору врожаю час.
· Pozdni sber (пізній збір) — вино, виготовлене з винограду, котрий збирають пізньої осені.
· Vyber z hroznu (вибір з грон винограду) — вино, вироблене з відібраних кращих грон винограду.
· Vyber z bobuli (вибір з ягід винограду) — вино, вироблене з відібраних кращих ягід кращих грон винограду.
Наступна група вин є найдорожчою та найрідшою через дуже примхливі та непередбачувані умови виробництва.
Vyber z cibeb (вибір з ягід, вражених благородною пліснявою) – вино лікерного типу.
Ledove vino (льодове вино) — солодке тягуче вино, вироблене з замороженого винограду, котрий лишається на лозі до морозів.
Slamove vino (солом’яне вино) — солодке та ароматне вино, вироблене з винограду, котрий після збору врожаю в’ялиться протягом 3-х місяців на соломі.
Будьмо!