Сам собі Мандрівник

Якщо бажаєш, щоб вийшло добре - зроби Сам

Пам'ятки Франції. Прованс. Ніцца

Nice.

Кожен, хто хоч раз побував у цьому місті, розповідає про це з певною долею пафосу у словах. Воно останнім часом є символом не тільки багатства та достатку, але і символом певних досягнень, адже відвідувачі міста – люди однозначно непересічні. Тут шукають натхнення люди мистецтва, хизуються своїм багатством пани, закохані їдуть сюди, аби просити руки коханої, а потім повертаються під час шлюбної подорожі…… Місто поезії, грошей та кохання.

Пам'ятки Франції. Ніцца. Майдан Массена

Place Massena

Майдан зародився в період інтенсивного розвитку міста протягом 1820-1830 років. Його розвитку сприяло ідеальне розташування між Старою Ніццою і центральною авеню Жан Медсін, що веде до міського вокзалу. Спочатку розміри майдану, який іменувався на честь короля Сардинії Карла Альберта, були значно менші, а близькі до нинішніх обриси він отримав до історичного для Ніцци 1860 року, коли місто остаточно анексувала Франція. Саме тоді майдан назвали ім'ям маршала Массена.

Пам'ятки Франції. Прованс. Ботанічний сад в Езі

Eze

Краєвиди, що відкриваються з околиць цього провансальського села, мають великий філософський ефект. Недарма тут 18 років жив та працював Фрідріх Ніцше, тут він написав один зі своїх найзначніших творів – «Так говорив Заратустра». Стежка, якою Ніцше бродив у своїх роздумах нині називається на його честь. Напевно, на тій стежці фокусується якась тонка енергія, що людина 18 років тиняючись туди-сюди кількасотметровою стежиною, старалася пізнати частину Буття…….

Пам'ятки Франції. Ніцца. Катедральний собор Святої Репарати

Cathedrale Sainte-Reparate

На майдані Россетті височіє прекрасний катедральний собор, присвячений Святій Репараті, яка вважається покровителькою Ніцци. Історія цієї культової споруди починається XI столітті: вже тоді на місці собору знаходилася церква, яка в XVI столітті отримала статус катедрального собору. У 1649 році архітектор Жан-Андре Гвіберт повністю перебудував собор, надаввши йому форму латинського хреста (за основу була взята модель римського храму Святої Сусанни).

Пам'ятки Франції. Ніцца. Базиліка Нотр-Дам-де-Ніс

Basilique Notre-Dame de Nice

Будівництво цієї базиліки було спричинене як конфесійими, так і маркетинговими причинами. Конфесійні причини вимагали будівництва католицького храму у новій частині міста на противагу існуючим уже англіканській та православній церквам, а маркетингові причини спонукали забити чільне місце за державною релігією у громаді нової Ніцци та створити умови для навернення в католицизм понаєхавших.

Пам'ятки Франції. Прованс. Містечко Сен-Поль-де-Ванс

St-Paul-de-Vence

Як і містечко Бьо, це містечко зажило своєї слави завдяки людям мистецтва, котрі у 20 роках ХХ століття шукали у цій місцині натхнення. І знаходили. Нині Сен-Поль-де-Ванс є живою галереєю сучасного мистецтва та центром арт-торгівлі Лазурового узбережжя. А все через те, що бідній богемі початку ХХ століття не було чим платити за проживання та харчі, окрім своїх робіт. А готельєри вправно опанували мистецтво торгівлі мистецтвом…