Угорські вина
«Нектар», що отримується з токайського винограду, згадується в державному гімні Угорщини. Історія угорського виноробства бере свій початок з давніх давен, а токайські вина в XІV столітті вже користувалися широкою популярністю і постачалися навіть до французького двору. У двадцяти районах країни виноробство – головне заняття населення. Сприятливий клімат з помірно континентальним ухилом, з жарким літом і порівняно теплою зимою дозволяє вирощувати непоганий урожай винограду.
Дві світові війни значно вплинули на виноробство Угорщини. А совіцька колгоспна система господарювання призвела до того, що, починаючи з 1949 року, виноградарство в Угорщині переживало період занепаду. Вино в цей період виробляли на величезних винопереробних заводах, в результаті чого воно не могло похвалитися високою якістю. Тільки Токайське виробляли за старими технологіями з дотриманням стандартів якості. У ті часи угорське виноробство зазнало уніфікації, а різноманітність сортів винограду була принесена в жертву планам зі збору рекордних врожаїв. Виноградники засаджувалися не автентичними угорськими сортами, а тими, що давали більшу врожайність і менше мороки. Тож, Угорщина прославилася ще й так званою «Бичачою кров'ю» (Bikavér).
Тенденція до засадження виноградників міжнародними сортами посилилася в 1990-і, коли державні землі були приватизовані, а іноземні інвестори вкладали гроші у виробництво легко експортованих товарів. Довгий період забуття національних традицій ледве не призвів до повного зникнення цих унікальних лоз, і зараз угорські винороби проявляють особливу увагу до вирощування місцевих сортів. Настільки похвальний патріотизм має під собою реальну економічну задачу – угорці намагаються зберегти власний стиль, щоб із країни з багатими традиціями виноробства не перетворитися в сумну подобу винних держав Європи. Тож подальший шлях розвитку угорського виноробства бачиться у гармонійному поєднанні аборигенних і світових сортів винограду, котрі через місцеві особливості грунтів та клімату, мають специфічні смакові відтінки.
Отже, традиційне угорське вино - біле або, скоріше, янтарно-золотисте, і пряне. Хороше вино має винятково багатий смак, воно, ніби, наповнене вогнем, навіть з деяким відтінком агресії. Червоні сорти винограду в Угорщину були завезені у різний час, проте, прижилися та зайняли своє місце на столах угорців.
Виноробна Угорщина поділяється на 22 регіони, провідними серед яких можна назвати Tokaj, Kiskunsági, Csongrádi, Hajós-Baja, Egri, Villányi і Szekszárdi. Регіон Токай (Tokaj), який свого часу прославив угорське виноробство на всю Європу, розташований на північному сході Угорщини, біля підніжжя Карпатських Гір, перш за все відомий своїми солодкими винами Tokaji Aszú, а також виноградом сортів Furmint, Hárslevelű і Muscat, з яких вони виготовляються.
Регіон навколо міста Егер (Egri) – батьківщина елегантних червоних вин Bikavér (Бичача кров – не зрозуміло чи звучить назва елегантно угорською, а українською елегантність якось не проглядається). Найкращі сорти «Бичачої крові» маркуються написом на етикетці Bikavér Superior. Червоні вина Егерського регіону мають меншу повноту смаку, але є досить збалансованими і складними.
Найпівденнішим з винних районів Угорщини є Віллані (Villányi), де виробляються кращі червоні вина країни з найбільш багатою смаковою гаммою. Найпоширеніші тут сорти – Каберне Савіньон і Мерло, а також Каберне Франк та Португізер (Portugieser). Дещо північніше розташовані виноробні плантації району Szekszárdi, який є суперником Villányi у боротьбі за корону виробника кращих червоних вин.
Угорські виноградні сорти:
Білі сорти винограду: Ezerjó (Езерйо), Furmint (Фурмінт), Hárslevelü (Харшлевелю), Kéknyelü (Кекнелю), Leányka (Леаника), Lunel Muscat (Мускат-люнель), Sargamuskotály (Мускат білий), Welshrizling (Вельшрислінг), Zeta (Зета - гібрид сортів Furmint и Bouvier), Szürkebarát (Сюркебарат - різновид Pinot Gris), Cserszegi fűszeres (Черсегі фюсереш), Kirajyleányka (Кірайлеаника).
Червоні сорти: Kadarka (Кадарка), Kékfrankos (Кекфранкош - австрійський Блауфранкіш), Blauburgunder (Блаубургундер або Піно Нуар), Zweigelt (Цвейгельт), Cabernet Sauvignon (Каберне Совіньон), Merlot (Мерло), Cabernet Franc (Каберне Франк), Portugieser (Португізер), Feteasca Neagra (Фетяска Нягра).
Класифікація угорських вин:
· Külőnleges minőségű bor – вина найвищого ґатунку, контрольованого походження;
· Minosegű bor – якісні (марочні) вина;
· Taibor – місцеві вина;
· Asztali bor – столові вина;
· а також Aszu – токайські вина, котрі виготовляють з висушеного винограду.
Написи на етикетках угорських вин значать:
Fehér – біле, Vőrős – червоне, Száraz – сухе, Félszáraz – напівсухе, Félédes – напівсолодке, Pezsgő – ігристе.
Інші угорські алкогольні напої: Угорські традиційні алкогольні напої
Будьмо!