Сам собі Мандрівник

Якщо бажаєш, щоб вийшло добре - зроби Сам

Найцікавіші страви угорської кухні

Якщо ви здійснюєте подорож Угорщиною, обов’язково зайдіть до традиційного угорського ресторану та скуштуйте страви угорської кухні – вам сподобаються ці пряні та ситні, щедро приправлені паприкою, перцем, цибулею, часником та зеленню наїдки. Найпопулярнішою стравою угорської кухні є, звичайно, гуляш – щось середнє між супом і другою стравою з м'ясом, овочами і паприкою. А після знаменитих угорських десертів – тортів Естергазі та Добош, прилитих пляшкою-другою Токайського, відчуєте себе неабиякими угорськими панами…

Отже, гуляш (угор. Gulyás) для угорців те саме, що для українців борщ – це святе! Це візитівка угорської кулінарії. Традиція приготування гуляшу сягає тих часів, коли предки сучасних угорців - кочові племена мадярів ще гуцикали на Уралі та пленталися через територію стародавньої Русі до Паннонії, аби там осісти та створити нову державу. Гнали вони свої отари степами і, дорогою, сушили яловичину та баранину. На привалах пастухи-кочівники просто кидали м'ясо в казан з окропом. Потім, за сторіччя, культура приготування гуляшу розвивалася, аж поки не досягла сучасної досконалості.

Угорський гуляш – це, повторимося, щось середнє між другою стравою і густим супом, страва досить нескладна в приготуванні, але вже довгий час підкорює серця і шлунки гурманів з усього світу. Існує безліч варіацій в приготуванні гуляшу, залежно від місцевості, де зародився рецепт. Класичний варіант включає в себе свинину чи яловичину, цибулю, солодкий перець, помідори, картоплю, часник і звичайно ж мелену паприку.

Тож, якщо в Угорщину ви не їдете, можете приготувати гуляш у себе на кухні, та здійснити кулінарну мандрівку. Отже, для приготування традиційного угорського гуляшу вам знадобляться:

свинина або яловичина (найкраще смакує свиняча грудинка, проте теляча грудинка буде не такою жирною) – 500 грамів; цибуля – 2 штуки; картопля – 3 штуки; помідори – 1 штук; зелений солодкий перець – 2 штуки; часник – за смаком, але орієнтуйнеся на 2 зубчики; паприка мелена – за смаком, але орієнтуйтеся на 2 чайні ложки; кмин, сіль, перець чорний мелений – це точно за смаком;

Спочатку обсмажуємо до золотистого кольору цибулю. Потім до обсмаженої цибулі додаємо паприку та перемішуємо. Після цього додаємо нарізане невеликими кубиками м’ясо. Тушкуємо до випаровування води. Додаємо часник та тушкуємо м’ясо до готовності. Потім додаємо води та вкидаємо порізані дрібними кубиками картоплю, перець та помідор. Тушкуємо до готовності картоплі. Густина гуляшу регулюється об’ємом доданої води. Страва подається у спеціальних казанках, а якщо казанків нема – у глибокій тарілці. Наступного дня гуляш, що настоявся, ще смачніший.

Наступною стравою угорської кухні, що підкорює світ, є паприкаш (угор. Paprikás). Його готують з курки з додаванням цибулі, паприки, солодкого перцю і сметани. Ця страва ідеально поєднується з картопляним пюре, рисом або макаронними виробами. Паприкаш готують виключно з білого м’яса та обов’язково зі сметаною.

Для приготування угорського паприкашу в домашніх умовах вам знадобиться:

куряча грудка – 1 кг, цибуля – 2 шт, помідор – 4 шт, солодкий болгарський перець – 4 шт, склянка томатного соку, борошно – 2 столові ложки без гірки, сметана – 250 грамів, часник – 5-6 зубчиків (за смаком), паприка мелена – 2 або 3 столові ложки, перець чілі мелений – 1 чайна ложка (можна менше, якщо пектиме), олія, перець, сіль, гарний настрій.

Спочатку смажимо цибулю до золотистого кольору, потім додаємо нарізане дрібними шматочками куряче м’ясо. Як м’ясо підсмажиться – додаємо перець чілі та нарізаний солодкий перець, перемішуємо, додаємо натерті помідори (знявши з них попередньо шкіру), вливаємо томатний сок, додаємо часник, паприку та солимо. Тушкуємо 30 хвилин. Потім додаємо суміш сметани та борошна і тушкуємо ще кілька хвилин. Паприкаш готовий! Подаємо на стіл з добрим угорським словом!

Перкельт (угор. Pörkölt) – ще одна страва угорської кухні, схожа на паприкаш, але готується з яловичини (можна також зі свинини чи баранини). Це також тушковане м'ясо, з додаванням солодкого перцю, паприки, часнику та цибулі. Подають перкельт з відвареною картоплею, пюре або борошняними галушками з солоним огірком.

Для приротування цієї страви угорської кухні вам знадобиться близько 600 грамів яловичини, 1-2 цибулини, 1-2 солодких перця, 1-2 зубчика часнику, 1 чайна ложка меленої паприки та 50 мл сухого білого вина. Олія, сіль, перець чорний мелений, кмин – за смаком.

Спочатку смажимо цибулю до золотистого кольору. Додаємо часник, кмин та паприку, перемішуємо та відразу кладемо нарізане кубиками м’ясо. Солимо, перчимо, вливаємо вино та тушкуємо на маленькому вогні на протязі години. Після цього додаємо дрібно порізаний солодкий перець і тушкуємо ще півгодини.

Страву куштуємо із тими 700 мл вина, що лишилися у пляшці!

Інші страви угорської кухні, які варто спробувати, під час подорожі Угорщиною:

Хала́сле (угор. Halászlé)традиційна угорська рибна юшка з коропа чи іншої смачної риби. Для приготування халасле дрібно нарізані цибулю та  рибу швидко смажать з червоним перцем на салі, потім заливають водою чи томатним соком і варять до тих пір, поки риба зовсім розвариться. Після цього юшку пропускають через сито. Потім туди додають великі шматки риби (короп, сом, щука) і варять її до готовності. Подають в горщиках з білим хлібом.

Лечо (угор. Lecsó) – також один із символів угорської кухні. Ця овочева страва подається як самостійно, так і в якості гарніру або є однією зі складових інших страв. Для його приготування використовується велика кількість солодкого перцю, помідори, паприка і цибуля. Якщо лечо подається як самостійна страва – в нього додають сосиски чи ковбасу. Готується просто – смажаться шкварки, потім додається цибуля, котра також смажиться, потім додаємо багато солодкого перцю та помідорів. Тушкуємо до готовності.

Квасоляний суп (угор. Jokai bableves) — юшка з великої кількості квасолі, що містить, ніжну, що аж тане в роті, ковбасу і копчену рульку.

М’ясо по-Будапештськи (угор. Budapest  modra). Це котлети з яловичини, телятини або свинини, смажені з додаванням жовтого сиру і грибів. Перед приготуванням фаршу, м'ясо маринується в томатному соусі і травах, що надає котлетам вишуканого смаку і тонкого аромату.

Турошчуса (угор. Turoscsusza)в перекладі з угорської мови назва цієї страви дослівно перекладається як «сирні шматочки». Це запечена зі сметаною, шкварками і домашнім сиром домашня локшина.

Найзнаменитіші угорські десерти – це, звичайно, торт Естергазі (угор. Esterházy) та торт Добош (угор. Dobostorta). Тістечко Ріґо Янчі (угор. Rigó Jancsi) – це взагалі легендарна річ, яку варто скуштувати в одній зі знаменитих кав’ярень Будапешту. Детальніше: Цікаві кав’ярні Будапешту, які варто відвідати. А легенда така:

Завітала у ресторан «Ґелерт» одна гарна панянка. Замовила каву з пирожком. А в цей час у ресторані грав на скрипці молодий циган Ріґо Янчі. Панянка йому так упала в очі, що аж світу білого той скрипаль не бачив. Вирішив він її підкорити. Подався на кухню і пообіцяв кондитеру файний могорич та серенаду під вікном коханої, аби той придумав щось таке, щоб наступного разу та панянка на пирожок до кави і дивитися не могла. І кондитер придумав. Прийшла панянка наступного разу до ресторану, замовила каву з пирожком, а їй подали таку смакоту….., та ще й циган гарний на скрипці як заграв…. Проте, не вийшло у нещасного Ріґо нічого – панянка виявилася заміжньою пані за бізнесменом. А тістечко з тих пір зажило собі слави, як тістечко Ріґо Янчі.

А правильно підібрати напій до трапези допоможе наступна інформація:

Угорські вина

Угорські традиційні алкогольні напої