Сам собі Мандрівник

Якщо бажаєш, щоб вийшло добре - зроби Сам

Прага. Єврейський квартал

Židovske mesto

Перші єврейські поселення в Старому Місті виникли у XII столітті, а до XVI століття сформувалося єврейське гетто - утворення з власними органами управління, політичною, релігійною та побутовою відособленістю від іншої частини поселення. До середини ХІХ століття ні єврейське ні чеське начальство вже не могло втримати народ у гетто і змушене було дозволити євреям отримати цивільні і політичні права, а в 1850 році Єврейське Місто стало одним з кварталів Праги, назване Йозефів на честь австрійського імператора Йосипа II.

Прага. Храм Діви Марії Переможниці

Kostel Panny Marie Vítězné

Цей храм є першою будівлею в стилі бароко в Празі. Цей храм один з небагатьох, котрі неправильно розташовані стосовно сторін світу, та в якому головний вівтар розміщений не на сході. Але головною особливістю храму Діви Марії Переможниці  в Празі є те, що люди в храм приходять помолитися  Ісусу Хресту, котрий представлений в образі дитини, а не розіпятим на таврі.

Прага. Костел Святого Мікулаша на Малостранській площі

Kostel sv. Mikuláše

Це грандіозна 80-метрова споруда з величезним куполом, діаметр якого становить двадцять метрів,  прикрашена безліччю скульптур, картинами відомих майстрів того часу, фресками та ліпниною, витонченими колонами і просторими галереями, а інтер'єр храму з самого початку вражав городян і гостей міста багатством і пишністю.

Прага. Малостранська площа

Malostranské náměstí

Саме в цьому місці в VIII-IX століттях почали з'являтися перші поселення празької Малої Страни. В далекому минулому ця площа була торговою, крім цього тут були розташовані ганебний стовп і шибениця. І користь і розвага! Малостранська площа ділилася на дві частини: верхню і нижню. Раніше цей майдан іменували «Італійським плацом», сучасна ж назва Malostranské náměstí з'явилася тільки в 1869 році.

Прага. Вишеград. Базиліка святих Петра і Павла

Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Будівництво цієї базиліки було, як це часто буває, спричинене інтригами церковних та світських володарів, а саме суперництво двох братів – короля та єпископа. Суперництво зайшло так далеко, що король побудував собі нову резиденцію та збудував у цій резиденції незалежну від брата церкву. А Папа Римський підтримував і одного і другого, бо від обох отримував файні відкати.

Прага. Вишеградська фортеця

Vyšehrad

Ця фортеця у Празі оповита такою кількістю легенд та міфів, що вистачить не на один романтичний середньовічний роман з лицарями, провидицями, пророцтвами, скарбами, коханням та війною! Зі стін цієї фортеці княжна Любуша пророкувала Празі велику славу, а Горимир стрибав на коні у річку. Напевно, в стародавні часи цей замок та його мешканці добряче хвилювали народну уяву!